Aktuelne stipendije

//Aktuelne stipendije
Aktuelne stipendije2018-12-24T10:30:42+00:00

Stipendije za studijske boravke u Sloveniji za 2019/20. godinu

Obavještavamo sve zainteresovane da Republika Slovenija dodjeljuje 18 mjesečnih stipendija za studijske boravke u trajanju od 3 do 6 mjeseci za kandidate iz Crne Gore, za akademsku 2019/2020. godinu. Detaljnije informacije i prijavni formulari su dostupni na internet stranici agencije.

CMEPIUS (Centar za mobilnost i evropske programe za obrazovanje i obuku):

http://eng.cmepius.si/programmes/bilateralscholarships/

Krajnji rok za prijavljivanje je 25. mart 2019. godine. 

Prijavnu dokumentaciju dostaviti na adresu:

Ministarstvo prosvjete
Direktorat za visoko obrazovanje
Vaka Đurovića b. b.
Kancelarija broj 3 (arhiva)

Kontakt e-mail: nada.vuksanovic@mps.gov.me


Konkurs za CEEPUS stipendije za razmjenu studenata i nastavnog osoblja

Otvoren je konkurs za CEEPUS stipendije za zimski semestar 2018/19.godine.

Krajnji rok za prijavu je 31.oktobar za studente i nastavno osoblje koji se prijavljuju u okviru formiranih CEEPUS mreža, dok je rok za prijavu za tzv “freemovere” 30.novembar 2018.godine.

Elektronske prijave se vrše preko web stranice www.ceepus.info, gdje se mogu naći I detaljne informacije o Programu.


Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2019/2020. godinu

Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2019/2020. godinuObavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2019/2020. godinu, za kandidate iz Crne Gore.

Rok za prijavljivanje je 6. novembar 2018. godine do 12:00 sati (prema GMT -griničko srednje vrijeme).

Chevening stipendije su dio globalnog programa stipendiranja Vlade Velike Britanije. Program se odnosi na postdiplomske studije u Velikoj Britaniji, a finansira ga britansko Ministarstvo spoljnih poslova sa svojim partnerskim organizacijama.

Chevening stipendije pokrivaju sve troškove i namijenjene su talentovanim profesionalcima koji su budući lideri. Dodjeljuju se za jednu akademsku godinu, za master nivo, za studiranje na bilo kojem od vodećih britanskih univerziteta.

Detaljne informacije o ovim stipendijama, aplikacione formulare, uputstvo za apliciranje i kontakt detalje, zainteresovani kandidati mogu dobiti na internet adresi Ambasade Velike Britanije u Podgorici:

www.ukinmontenegro.fco.gov.uk ili www.chevening.org/montenegro


Vlada Slovačke dodjeljuje u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti, namijenjenih studijskim i istraživačkim boravcima, tokom akademske 2018/2019. godine

Podsječamo zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije koje Vlada Slovačke dodjeljuje u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti, namijenjenih studijskim i istraživačkim boravcima, tokom akademske 2018/2019. godine.
Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 31. oktobar 2018. godine do 16 sati, po srednjoevropskom vremenu, a boravak će biti relizovan u okviru ljetnjeg semestra akademske 2018/2019. godine.
Prijave se podnose online, na internet stranici www.stipendia.sk odnosno www.scholarships.sk .
Ovaj stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je stranim studentima, doktorantima, univerzitetskim profesorima, naučnicima i umjetnicima koji žele da izvjestan period borave na slovačkim fakultetima i istraživačkim organizacijama.
Studenti i doktoranti mogu aplicirati i za dodatak za putne troškove.
Program finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovačke.
Za dodatna pitanja i pojašnjenja u vezi sa ovim Programom, načinom konkurisanja, kao i ostalim detaljima, zainteresovani kandidati mogu se obratiti direktno administratoru ovog programa, gospodinu Lukáš Marcin-u, na: lukas.marcin@saia.sk

Ovdje se može preuzeti skenirani letak o ovom programu.


Opština Herceg Novi bira najboljeg studenta i dodjeljuje studentske stipendije

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi raspisao je konkurs za dodjelu studentskih stipendija i nagrada za studijsku 2018/19. godinu, po kojem će biti dodijeljena nagrada najboljem studentu završne godine studija, kao i stipendije za najuspješnije studente iz Herceg Novog.
Pravo na nagradu imaju najuspješniji studenti završne godine studija koji su u toku svih prethodnih godina imali indeks uspjeha 10. Ukoliko više kandidata ima isti uspjeh, prednost će imati kandidat koji je tokom školovanja imao više priznanja na takmičenjima iz znanja, raznim sportskim, kulturnim i socio-humanitarnim akcijama.
Stipendije za studijsku 2018/19. godinu Opština će dodijeliti studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija, kao i master akademskih i primijenjenih studija koji su položili sve ispite iz prethodne godine i postigli prosječnu ocjenu 9,00. Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine, bez obaveze vraćanja.
Pravo na stipendiju imaju, prema unaprijed propisanim uslovima, studenti koji su crnogorski državljani i imaju prebivalište u Herceg Novom ili su lica sa statusom stranca sa stalnim nastanjenjem u opštini Herceg Novi.
Osobe sa invaliditetom, pripadnici romske zajednice, korisnici materijalnog obezbjeđenja, kao i studenti koji su tokom prethodnog školovanja odlukom nadležnog Centra za socijalni rad upućeni kao djeca bez roditeljskog staranja u JU Dječji dom“Mladost“ Bijela, mogu ostvariti pravo na stipendiju bez obzira na prosjek ocjena iz prethodne godine, a u skladu sa navedenim uslovima.
Rok za prijavu na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja, zaključno sa 10. oktobrom 2018. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati.
Prijavu na konkurs (koja se nalazi u pisarnici Opštine Herceg Novi i na sajtu Opštine) potrebno je ispuniti i zajedno sa traženom dokumentacijom predati neposredno na pisarnici Opštine Herceg Novi ili poslati poštom na adresu: Opština Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje,Trg Maršala Tita 2 Herceg Novi.

Sve uslove i potrebna dokumenta za prijavu, kao i ostali detalji Konkursa mogu se preuzeti sa sajta Opštine.


Konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima za studijsku 2018/2019. godinu

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 332 stipendije najboljim studentima, studentima sa invaliditetom i studentima deficitarnah zanimanja za nastavu na albanskom jeziku za studijsku 2018/2019. godinu. Od ukupno 332 stipendija, 200 će pripasti najboljim studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, 100 najboljim studentima koji prvi put konkurišu, 20 studentima sa invaliditetom i 12 studentima deficitarnih zanimanja za nastavu na albanskom jeziku.

Pravo da konkurišu za stipendiju imaju najbolji studenti na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9,00.

Prijava za stipendije može se preuzeti samo elektronski, sa sajta Ministarstva prosvjete.

Rok za podnošenje dokumenata za dodjelu stipendija najboljim studentima je od 3. septembra do 19. oktobra 2018. godine.

Tekst Konkursa možete preuzeti ovdje.

Prijavu za Konkurs možete preuzeti ovdje.


Grčka – stipendije za dodiplomske i postdiplomske studije za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Ministarstvo vanjskih poslova Grčke dodijeliti izvjestan broj stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije, u akademskoj 2018/2019. godini, na grčkim univerzitetima i tehnološkim institutima.

Prijavni formulari,  informacije o dokumentaciji koju treba podnijeti i spisak grčkih univerziteta mogu se preuzeti sa internet adrese:

https://www.mfa.gr/missionsabroad/montenegro.html

Kompletne aplikacije treba podnijeti, najkasnije do 15. jula 2018. godine, na sljedeću adresu: Ambasada Republike Grčke, Atinska 4, 81000 Podgorica.

Za sve dodatne detalje i pojašnjenja zainteresovani kandidati mogu da se obrate kontakt osobama u Ambasadi Republike Grčke: Snežani Vukčević i Ani Klikovac.

Kontakt telefon Ambasade: +382 20 655 544, ili: +382 20 618 170. E-mail adresa: gremb.pod@mfa.gr.

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


Stipendije Makedonsko-turske privedne komora za osnovne studije na IBU u Skoplju, 2018-2019. g.

Makedonsko-turska privredna komora (MATTO) dodijeliće 10 stipendija crnogorskim studentima za osnovne studije na Internacionalnom balkanskom univerzitetu (IBU) u Skoplju, za akademsku 2018/2019. godinu.

Stipendije se odnose na upis osnovnih studija na nekom od studijskih programa navedenog Univerziteta u Skoplju. Rok za konkurisanje je 10. jul 2018. godine.

Spisak studijskih programa se može preuzeti ovdje.

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


Japan – MEXT stipendije za 2019. godinu

Ambasada Japana obavještava sve zainteresovane da je od srijede, 18. aprila 2018. godine, otvoren konkurs za MEXT (Monbukagakusho) stipendije  za 2019. godinu za kandidate iz Srbije i Crne Gore. Stipendije dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije (MEXT) Vlade Japana, a Konkurs je otvoren do petka, 25. maja 2018. godine.

Konkurs je otvoren za dvije vrste stipnedija:

 • za dodiplomce (u trajanju od pet godina)
 • za studente istraživače, postdiplomce (u trajanju od dvije godine)

Obje kategorije uključuju obavezan period učenja japanskog jezika. Neophodno je da svi zainteresovani kandidati dostave svoje prijave na adresu Japanske ambasade u Republici Srbiji, Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd sa naznakom “prijava za MEXT 2019” i elektronski na culture@s1.mofa.go.jp, sa naznakom “prijava za MEXT 2019”.

Sva potrebna uputstva i aplikacioni formulari mogu se preuzeti na internet adresi Ambasade Japana:

http://www.yu.emb-japan.go.jp/

Za sva dodatna pojašnjenja i informacije, zainteresovani se mogu obratiti na culture@s1.mofa.go.jp

Ovdje možete preuzeti saopštenje za medije Ambasade Japana u kojem se nalaze internet adrese sa prijavnim formularima za obje kategorije stipendija.


Stipendije njemačke fondacije “Konrad Adenauer”, za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da njemačka fondacija “Konrad Adenauer” (KAS) dodjeljuje stipendije za akademsku 2018/2019. godinu društveno i politički angažovanim studentima završnih godina fakulteta, postdiplomcima i doktorandima koji studiraju u Crnoj Gori, sa težnjom da postanu intelektualna elita i odgovorni nosioci demokratskog prosperiteta crnogorskog društva.

Zainteresovani kandidati mogu ovdje preuzeti integralni tekst Konkursa za stipendije i prijavni formular.

Za sve dodatne informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti na adresu: Luka.Maric@kas.de  ili na broj telefona: +381(0)20 246 215 i 067 888 601.


Konkurs za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu

Obavještavam vas da je Ministarstvo prosvjete raspisalo Konkurs za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu.

Konkurs i prijavni formular može se preuzeti na ovom linku:

http://www.mps.gov.me/vijesti/183767/Konkurs-za-sufinasiranje-skolarine-na-magistarstkim-i-doktorskim-studijama-u-zemlji-i-inostranstvu-i-putnih-torskova-za-studijsk.html


Italija – Stipendije Univerziteta u Kataniji

Obavještavamo zainteresovane kandidate da je Univerzitet u Kataniji, Italija, raspisao konkurs za 40 stipendija namijenjenih međunarodnim studentima, za akademsku 2018/2019. godinu, od kojih je 10 namijenjeno kandidatima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore koji žele da upišu osnovne, master ili doktorske studije na Univerzitetu u Kataniji.

Aplikacije se podnose u periodu od 5. aprila 2018. godine do 30. juna 2018. godine, isključivo kroz online aplikacioni formular koji se nalazi na internet adresi: http://serviziwebcea.unict.it/domanda-borsa

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


Italija – Konkurs za stipendije za ak. 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada Republike Italije dodijeliti kandidatima iz Crne Gore 27 mjeseci stipendija, sa ciljem da podrži saradnju u oblasti kulture, nauke, i tehnologije, kao i širenje italijanskog jezika. Stipendije, u iznosu 900 eura mjesečno, dodjeljuju se za period od 6 ili 9 mjeseci, i 3 mjeseca za učenje italijanskog jezika i kulture. Za kandidate iz Crne Gore stipendije će biti dodijeljene u sljedećim oblastima: pomorske nauke, biologija, fizika, kulturna dobra, inženjerstvo.

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

Integralni tekst konursa možete preuzeti ovdje.


Korejski Nacionalni institut za međunarodno obrazovanje (NIIED) dodjeljuje jednu stipendiju za kandidate iz Crne Gore

Vlada Republike Koreje (Južna Koreja) poziva zainteresovane kandidate/kandidatkinje  da konkurišu za stipendiju koju korejski Nacionalni institut za međunarodno obrazovanje (NIIED) predviđa da dodijeli Crnoj Gori, za akademsku 2018/2019.  i 2019/2020. godinu.

Program se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Republike Koreje, a namijenjen je kandidatima koji žele da upišu master studije, doktorske studije ili postdoktorski istraživački program.

Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


Konkurs za dodjelu stipendija za strane studente u Republici Hrvatskoj za akademsku 2018/2019. godinu

Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Evropske unije raspisali su Konkurs za dodjelu stipendija za strane studente u Republici Hrvatskoj za akademsku 2018/2019. godinu.

Za državljane Crne Gore hrvatska strana nudi sljedeće stipendije:

 • Stipendije za studente osnovnih i postdiplomskih studija, u trajanju od najviše jedan ili dva semestra (ukupno 20 mjeseci);
 • Stipendije za studijske/istraživačke boravke u trajanju od 1 do 2 mjeseca za studente postdiplomskih/doktorskih studija. Stipendije za studijske/istraživačke boravke dodjeljuju se za sva područja u ukupnom trajanju od osam (8) mjeseci.

Stipendije nijesu namijenjene sticanju zvanja. Potrebnu dokumentaciju, navedenu u Konkursu, u dva primjerka, treba dostaviti, najkasnije do petka, 9. marta 2018. godine.

Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

Ovdje možete preuzeti integralni tekst konkursa.


Vlada Republike Turske nudi stipendije za studije na najpresižnijim turskim univerzitetima u akademskoj 2018/2019. godini

Vlada Republike Turske nudi stipendije kvalitetnim kandidatima iz cijelog svijeta da studiraju na najprestižnijim turskim univerzitetima, u akademskoj 2018/2019. godini.

Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

Ovdje se može preuzeti skenirana kopija najčešće postavljenih pitanja (FAQ) u vezi sa ovim programom.


Slovačka – stipendije na osnovu bilateralnog programa, za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da Vlada Republike Slovačke dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore stipendije, na osnovu bilateralnog sporazuma potpisanog između Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Za akademsku 2018/2019. godinu, u  okviru ovog programa Crnoj Gori biće dodijeljeno 20 mjeseci za studijske boravke u trajanju od 3 do 10 mjeseci. Stipendije su namijenjene studijskim boravcima, a ne za sticanje akademskih zvanja.

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


SR Njemačka – stipendje za ljetnje kurseve njemačkog jezika

Ambasada SR Njemačke u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije za ljetnje kurseve njemačkog jezika u Bavarskoj, za 2018. godinu.

Stipendije obuhvataju troškove pohađanja kursa i boravka i smještaja, dok putne troškove snosi sam kandidat.

Stipendije su namijenjene kandidatima iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Ukrajine i Crne Gore, a za njih se mogu prijaviti studenti (koji su završili bar prvu godinu studija), kao i mladi istraživači svih akademskih oblasti koji posjeduju znanje njemačkog jezika (najmanje B1 nivo).

Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


Slovačka – SAIA program stipendija za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije koje Vlada Slovačke dodjeljuje u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti, namijenjenih studijskim i istraživačkim boravcima, tokom  akademske 2018/2019. godine.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 30. april 2018. godine do 16 sati, po srednjoevropskom vremenu.

Prijave se podnose online na internet stranici www.stipendia.sk odnosno www.scholarships.sk.

Ovaj stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je stranim studentima, doktorantima, univerzitetskim profesorima, naučnicima i umjetnicima koji žele da izvjestan period borave na slovačkim fakultetima i istraživačkim organizacijama. Studenti i doktoranti mogu aplicirati i za dodatak za putne troškove.

Program finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovačke.

Za dodatna pitanja i pojašnjenja u vezi sa ovim Programom, načinom konkurisanja, kao i ostalim detaljima, zainteresovani kandidati mogu se obratiti direktno administratoru ovog programa, gospodinu Lukáš Marcin-u, na: lukas.marcin@saia.sk.

Ovdje možete preuzeti skenirani letak o navedenom programu: strana 1 i strana 2.


NR Kina, stipendije za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada NR Kine dodijeliti izvjestan broj stipendija kandidatima iz Crne Gore, za akademsku 2018/2019. godinu.

Da bi konkurisali za ove stipendije, kandidati treba:

 • Da su državljani neke druge zemlje, a ne NR Kine, kao i da su dobrog zdravlja;
 • Da budu diplomirani maturanti mlađi od 25 godina kad apliciraju za dodiplomske studije;
 • Da posjeduju diplomu završenih dodiplomskih studija, u starosnoj dobi ispod 35 godina, ako apliciraju za master programe;
 • Da posjeduju master diplomu, u starosnoj dobi ispod 40 godina, ako apliciraju za doktorske programe;
 • Da budu mlađi od 45 godina i da su završili bar dvije godine osnovnih studija, ako apliciraju za opšte akademske programe;
 • Da imaju zvanje magistra, ili vanrednog profesora (ili više), ako apliciraju za više akademske programe.

 

Sve dodatne informacije, kao i spisak potrebne dokumentacije možete pogledati ovdje.


Stipendije za doktorske studije na Univerzitetu u Veroni

Univerzitet u Veroni nudi 14 stipendija za doktorske studije za istraživače u sljedećim naučnim disciplinama:

 • Umjetnost i humanističke nauke
 • Pravo i ekonomija
 • Zdravlje i život
 • Prirodne nauke i inženjerstvo

Mogu se prijaviti kandidati koji:

 • Nijesu boravili ili se bavili svojom aktivnošću (rad, studije) u Italiji duže od 12 mjeseci u posljednje tri godine
 • Imaju završene diplomske studije
 • Nemaju doktorat i imaju manje od četiri godine istraživačkog iskustva

Kandidat se ugovorom obvezuje na period od 36 mjeseci, a stipendijom su pokrivena osiguranja i životni troškovi u sljedećem iznosu:

 • mjesečni džeparac od  € 2000
 • troškovi prijevoza  € 600 mjesečno
 • porodični džeparac od € 150 mjesečno (za studente koje već imaju svoje porodice pri kraju roka za prijavu)

Dodatne informacije možete potražiti ovdje ili se obratite putem maila na invite@ateneo.univr.it.


Poziv kandidatima za učešće u programu UNOG o ljudskim pravima, Ženeva, jul 2018

Svi zainteresovani kandidati postdiplomskih studija mogu se prijaviti na poziv UN-a za učešće u programu na temu “Ljudska prava na raskrsnici: gdje smo stigli u 2018?”, koji će biti realizovan od 2. do 13. jula 2018. godine u Ženevi.

dopisu su navedeni uslovi, internet stranica www.unog.ch na kojoj se moze preuzeti prijavni formular, kao i ostale informacije u vezi sa ovim Programom.


Rumunija, stipendije Vlade Rumunije za 2018-2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da Ministarstvo vanjskih poslova (MAE) i Ministarstvo za nacionalno obrazovanje i naučna istraživanja (MEN) Vlade Republike Rumunije, dodjeljuje 85 stipendija za osnovne i postdiplomske studije u Rumuniji, za akademsku 2018/2019. godinu.

Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje, kao i prijavni formular i spisak visokoškolskih institucija.


Mađarska – stipendije Vlade Mađarske za 2018-2019. godinu

Na osnovu Programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse i trgovinu Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, za akademsku 2018/2019. godinu, biće dodijeljeno 30 stipendija crnogorskim kandidatima, i to:

 • 15 stipendija za pune osnovne studije. Prioritetne oblasti biće: poljoprivreda, umjetnost i humanitarne nauke, društvene naukae, ekonomija i inženjerstvo;
 • 10 stipendija za pune magistarske studije, posebno u oblasti poljoprivrede, umjetnosti i društvenih nauka (prednost će imati kandidati iz oblasti nauke o arhivima i kulturne antropologije), inženjerstva, društvenih nauka i ekonomije, i
 • 5 stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti.

Stipendija obuhvata sljedeće:

 • školarinu;
 • smještaj u studentskom kampusu institucije domaćina, ili iznos od 40,000 HUF mjesečno, na ime participacije za smještaj;
 • zdravstveno osiguranje;
 • besplatno korišćenje biblioteke;
 • mjesečni dodatak, u skladu sa zakonskim odredbama koje utvrđuju dodatak za strane studente.

 Stipendija ne pokriva putne troškove.

Zainteresovani kandidati treba da se prijave online, na www.apply.stipendiumhungaricum.hu kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea koji treba elektronski podnijeti Javnoj fondaciji „Tempus“ u Budimpešti, zaduženoj za prijem aplikacija.

Potrebnu dokumentaciju kandidati treba da elektronski proslijede navedenoj mađarskoj Fondaciji, a kopiju dosijea na e-mail adresu Ministarstva prosvjete: lidija.ercegovic@mps.gov.me,  najkasnije do 16. februara 2018. godine. Sve informacije o navedenom programu možete pogledati u brošuri.


Stipendije “British Scholarship Trust-a” za studijsku 2018/2019. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će britanska fondacija „British Scholarship Trust“, za akademsku 2018/2019. godinu, dodijeliti izvjestan broj stipendija kvalitetnim kandidatima iz Crne Gore, u trajanju od 1 do 3 mjeseci. Stipendije su namijenjene za postdiplomska usavršavanja/istraživanja iz svih oblasti, a prednost će imati kandidati koji rade na doktorskim programima u Crnoj Gori, a kojima bi boravak u Velikoj Britaniji koristio u izradi doktorske teze.

Poželjno je da kandidati već imaju uspostavljen kontakt sa stručnjacima sa nekog od britanskih univerziteta koji su izrazili spremnost da ih prime. Period realizacije ovih stipendija je oktobar 2018 – oktobar 2019. godine.

Uslovi:

 • Kandidati treba da imaju manje od 30 godina na dan 1. oktobar 2018. godine;
 • Akademska dostignuća;
 • Dobro znanje engleskog jezika;
 • Značaj teme usavršavanja za dalji rad kandidata.

 

Za dodatna pojašnjenja i informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti na e-mail adresu: lidija.ercegovic@mps.gov.me, na telefon broj: +382 (0) 20 410 189, ili doći u Ministarstvo prosvjete. Dosijea 5 do 6 najboljih kandidata biće proslijeđena Fondaciji koja će konačnu odluku o dodjeli stipendija donijeti tokom maja 2018. godine.

Prijavni formulari se mogu preuzeti i ovdje.


Velika Britanija-otvoren Konkurs za Chevening stipendije, ak. 2018-2019. godina

Obavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2018/2019. godinu, za kandidate iz Crne Gore.

Rok za prijavljivanje je 7. novembar 2017. godine do 12:00 sati (prema GMT-griničko srednje vrijeme).

Chevening stipendije su dio globalnog programa stipendiranja Vlade Velike Britanije. Program se odnosi na postdiplomske studije u Velikoj Britaniji, a finansira ga britansko Ministarstvo spoljnih poslova sa svojim partnerskim organizacijama.

Chevening stipendije pokrivaju sve troškove i namijenjene su talentovanim profesionalcima koji su budući lideri. Dodjeljuju se za jednu akademsku godinu, za master nivo, za studiranje na bilo kojem od vodećih britanskih univerziteta.

Detaljne informacije o ovim stipendijama, aplikacione formulare, uputstvo za apliciranje i kontakt detalje, zainteresovani kandidati mogu dobiti na internet adresi Ambasade Velike Britanije u Podgorici: www.ukinmontenegro.fco.gov.uk  ili www.chevening.org/montenegro.