Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2020/2021. godinu

Chevening stipendije su dio globalnog programa stipendiranja Vlade Velike Britanije. Program se odnosi na postdiplomske studije u Velikoj Britaniji, a finansira ga britansko Ministarstvo spoljnih poslova sa svojim partnerskim organizacijama.

Chevening stipendije pokrivaju sve troškove i namijenjene su talentovanim profesionalcima koji su budući lideri. Dodjeljuju se za jednu akademsku godinu, za master nivo, za studiranje na bilo kojem od vodećih britanskih univerziteta.

Rok za prijavljivanje je 5. novembar 2019. godine do 12:00 sati (prema GMT – griničko srednje vrijeme).

Detaljne informacije o ovim stipendijama, aplikacione formulare, uputstvo za apliciranje i kontakt detalje, zainteresovani kandidati mogu dobiti na internet adresi Ambasade Velike Britanije u Podgorici: www.ukinmontenegro.fco.gov.uk ili www.chevening.org/montenegro


Ambasada SR Njemačke u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnostima konkurisanja za stipendije iz okvira Njemačkog programa za akademsku razmjenu (DAAD), za akademsku 2020/2021. godinu.

Sve informacije o kategorijama stipendija koje se dodjeljuju, kao i uputstva u vezi sa načinom prijavljivanja, zainteresovani mogu naći na internet adresi: www.funding-guide.de

Ovdje se može preuzeti i brošura sa svim kontakt detaljima i informacijama o svim kategorijama stipendija u okviru ovog Programa za akademsku 2020/2021. godinu.


Konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima za studijsku 2019/2020. godinu

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 352 stipendije studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija, od čega:200 stipendija studentima koji produžavaju pravo na stipendiju,40 stipendija studentima prirodnih nauka, koji prvi put konkurišu za stipendiju, 60 stipendija studentima društvenih nauka, koji prvi put konkurišu za stipendiju, 20 stipendija licima s invaliditetom i 32 stipendija za deficitarna zanimanja.

Pravo da konkurišu za stipendiju imaju najbolji studenti na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9,00.
Rok za podnošenje dokumenata je od 2. septembra do 18. oktobra 2019. godine.

Tekst konkursa za dodjelu stipendija studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija možete preuzeti OVDJE.

Prijavu za Konkurs za dodjelu stipendija studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija možete preuzeti OVDJE.


Italija – produženje roka za prijave na Konkurs za stipendije za 2019-2020

Ambasada Italija je obavijestila da, zbog tehničkih problema sa sajtom, produžuje rok prijava do 7. juna 2019. godine, do 14: 00 sati (po srednjoevropskom vremenu). Zainteresovani kandidati treba da se prijave isključivo online, tako što će popuniti odgovarajući formular koji se nalazi na internet stranici Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije: https://studyinitaly.esteri.it

Prije popunjavanja prijave, kandidati se moraju prvo registrovati, kako bi dobili korisničko ima i lozinku na internet stranici: https://studyinitaly.esteri.it/registrazione

Prijave on line mogu se predati najkasnije do 7. juna 2019. godine, do 14:00 sati (po italijanskom vremenu).
Informacije o uslovima za konkurisanje biće objavljene i na internet stranici Ambasade Italije: http://www.ambpodgorica.esteri.it/Ambasciata_Podgorica

Za sva dodatna pojašnjenja i informacije, zaintresovani kandidati mogu se obratiti na kontakt telefon u Ambasadi Italije u Podgorici: (020) 234 662, ili na elektronsku adresu: ana.cakalovic@esteri.it.


Otvoren konkurs za CEEPUS stipendije za 2019/20. godinu

Krajnji rok za prijavu za zimski semestar je 15. jun za studente i nastavno osoblje koji se prijavljuju u okviru formiranih CEEPUS mreža, dok je rok za prijavu za tzv “freemovere” 30. novembar 2019. godine.

Elektronske prijave se vrše preko web stranice www.ceepus.info, gdje se mogu naći Iidetaljne informacije o Programu.


Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije nudi mogućnost za upis jednog kandidata iz Crne Gore, u akademskoj 2019/2020. godini

Od kandidata se očekuje da odlično znaju ruski i još jedan strani jezik, dok se od kandidata koji konkurišu za oblast međunarodnih ekonomskih odnosa očekuje da vladaju matematičkim disciplinama.

Za sve strane studente biće organizovano testiranje iz ruskog jezika (pismeno i usmeno), koje će se održati 5. jula 2019. godine, dok će testiranje iz drugog stranog jezika biti obavljeno na MGIMO, 9. jula 2019. godine, na Univerzitetu MGIMO Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, u Moskvi.

Sve potrebne informacije kao i dokumentaciju možete pogledati ovdje.


Ambasada Japana obavještava sve zainteresovane da stipendije dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije (MEXT)

POSTOJE DVIJE VRSTE STIPENDIJA:

– za osnovne studije (u trajanju od pet godina) Detaljne informacije o stipendijama i formulare možete preuzeti na:
https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

– za studente istraživače, postdiplomce (u trajanju od dvije godine) detaljne informacije o stipendijama i formulare možete preuzeti na: https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html
(Obje kategorije uključuju obavezan period učenja japanskog jezika.)

Neophodno je da svi zainteresovani kandidati dostave svoje prijave na adresu Japanske ambasade u Republici Srbiji, Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd, s naznakom " prijava za MEXT 2020" i elektronski na culture@s1.mofa.go.jp , s naznakom "prijava za MEXT 2020".
Za sva dodatna pojašnjenja i informacije zainteresovani se mogu obratiti na culture@s1.mofa.go.jp


Njemačka Fondacija Konrad Adenauer (KAS) dodjeljuje stipendije za studijsku 2019/20 god.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti od 3. godine studija (od septembra 2019) kao i postdiplomci i doktoranti koji nijesu u radnom odnosu.

Rok za podnošenje prijave je do 8. juna 2018.

Sve detalje i uslove apliciranja, možete pronaći na linku https://www.ucg.ac.me/dokumenti/Konkurs_KAS_stipendije.doc

Prijavni formular se nalazi na adresi https://www.ucg.ac.me/dokumenti/PRIJAVNI_FORMULAR_KAS_stipendija.doc

Potrebna dokumentacija se dostavlja na crnogorskom jeziku lično ili poštom na adresu: Moskovska 19, 81 000 Podgorica.

Zainteresovani kandidati svoju dokumentaciju mogu dostaviti do  15. juna 2018. Za sve dodatne informacije obratite se putem e-maila: Luka.Maric@kas.de ili na telefone: (020) 246-215, 067 888 601.


Administracija Valonija – Brisel International (WBI) dodjeljuje jednu stipendiju Crnoj Gori za usavršavanje francuskog jezika na Univerzitetu u Briselu

Stipendija će se realizovati u periodu od 12. jula do 3. avgusta 2019. godine.
Stipendija uključuje upisninu, smještaj u univerzitetskom gradu i ishranu. Troškovi puta nijesu obuhvaćeni stipendijom.

Pravo prijavljivanja imaju studenti koji posjeduju A1 nivo znanja francuskog jezika.

Više infomacija o samom kursu, kao i prijavni formular, zainteresovani kandidati mogu naći na internet adresi: http://www.ulb.ac.be/facs/ltc/coursVacances.html ili pogledati skeniranu brošuru ovdje (kao i prijavni formular).

Za sva dodatna pojašnjenja, kandidati se mogu obratiti gospodinu Bertrand Fonteyn-u, lektoru za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na e-mail adresu: bertrandfonteyn@gmail.com

Dokumentaciju treba dostaviti najkasnije do 18. aprila 2019. godine, na adresu:
Ambasada Kraljevine Belgije
Krunska br. 18
11000 Beograd
Prijavni formular se može preuzeti i ovdje.


Ambasada Republike Poljske obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za Program stipendiranja „Stefan Banach“

Program ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj zemalja u razvoju podizanjem nivoa znanja i obrazovanja građana zemalja Istočnog partnerstva, Centralne Azije i Zapadnog Balkana.Program nudi mogućnost master studija u oblasti inženjeringa, tehnike, poljoprivrede i prirodnih nauka na državnim univerzitetima, uz oslobađanje od školarine, sa mjesečnom NAWA stipendijom za pokrivanje troškova boravka u zakonski određenom periodu za obrazovanje u Poljskoj.

Svi budući korisnici stipendije, kao i ostali studenti crnogorskih univerziteta, koji će kroz programe razmjene studenata boraviti u Poljskoj, imaju priliku da pohađaju besplatan kurs poljskog jezika koji organizuje Ambasada Republike Poljske u Podgorici. Kurs počinje 15. marta 2019. godine u 17 sati i održaće se svakog petka, u terminu od 17 do 19 sati, u Sali Centra za obrazovanje i odgoj „Don Bosko“ pri crkvi Presvetog Srca Isusova na Koniku. Kurs će trajati do juna ove godine, a predavanja će
voditi lektorke koje već godinama predaju poljski jezik, Vanda Vujisić i Marta Borovjec Jokić.

Više informacija mozete pogledati ovdje.


Stipendije Vlade Slovačke u akademskoj 2019/2020. godini

Ovaj stipendijski program Vlade Slovačke Republike osmišljen je kao podrška mobilnosti za inostrane studente, doktorante, univerzitetske profesore, nastavnike, istraživače i umjetnike, omogućavajući im boravak na slovačkim univerzitetima i slovačkim istraživačkim organizacijama. Studenti i doktorandi mogu aplicirati i za dodatak za putne troškove.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 30. april 2019. godine do 16 sati, po centralno-evropskom vremenu, a boravak će se realizovati u okviru akademske 2019/2020. godine.

Prijave se podnose online, na internet stranici www.stipendia.sk odnosno www.scholarships.sk .

Sljedeći rok za podnošenje aplikacija biće 31. oktobar 2019. godine i biće fokusiran na boravke u ljetnjem semestru akademske 2019/2020. godine.

Za dodatna pitanja i pojašnjenja u vezi s ovim Programom, načinom konkurisanja, kao i ostalim detaljima, zainteresovani kandidati se mogu obratiti direktno administratoru, gospodinu Lukáš Marcin-u, na: lukas.marcin@saia.sk


Vlade Rumunije i Ministarstvo nacionalnog obrazovanja Rumunije dodjeljuje 85 stipendija stranim državljanima, za akademsku 2019/2020. godinu.

Stipendije se nude za sljedeće nivoe:

Osnovne studije – Program je namijenjen svršenim srednjoškolcima gimnazije, ili ekvivalentne srednje škole, kao i kandidatima koji traže nastavak studija u Rumuniji. Kompletni ciklus univerzitetskih studija traje od 3 do 6 godina, u skladu sa posebnim zahtjevima izabranog fakulteta, a završava se finalnim ispitom (diplomski);

Master studije – Program je namijenjen kandidatima koji su završili univerzitetske/postdiplomske studije, traje od 1,5 do 2 godine, a završava se odbranom disertacije

Doktorske studije – Program je namijenjen kandidatima koji su završili osnovne/postdiplomske (master) studije, a traje od 3 do 4 godine, u skladu sa zahtjevima odabranog fakulteta, a završava se doktorskom tezom. Prijem na doktorske studije uslovljen je prijemnim ispitom.

Kako bi promovisali rumunski jezik i kulturu među stranim državljanima,  korisnici ovih stipendija mogu studirati samo na rumunskom jeziku. Kandidatima koji ne znaju rumunski nudi se dodatna pripremna godina za učenje rumunskog.

Sve potrebne informacija kao i dokumentaciju koju trebate ispuniti možete pogledati ovdje.


Republika Slovenija dodjeljuje 18 mjesečnih stipendija za kandidate iz Crne Gore, za akademsku 2019/2020. godinu.

CMEPIUS (Centar za mobilnost i evropske programe za obrazovanje i obuku): http://eng.cmepius.si/programmes/bilateralscholarships/

Krajnji rok za prijavljivanje je 25. mart 2019. godine.

Prijavnu dokumentaciju dostaviti na adresu:

Ministarstvo prosvjete
Direktorat za visoko obrazovanje
Vaka Đurovića b. b.
Kancelarija broj 3 (arhiva)

Detaljnije informacije i prijavni formulari su dostupni na internet stranici agencije.

Kontakt: email nada.vuksanovic@mps.gov.me


Bavarska daje stipendije za kurseve njemačkog jezika za 2019. godinu.

Studenti i mladi akademici iz svih disciplina sa srednjim nivoom znanja iz njemačkog jezika (bar nivo B1) iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Ukrajine mogu da se prijav

e za BAYHOST stipendije za ljetnji kurs. U vrijeme podnošenja prijave studenti moraju imati najmanje dva semestra na visokom Univerzitetu, kao i odgovarajuće ocjene.

Stipendije uključuju školarine, smještaj i hranu

Kandidati treba da pošalju sve dokumente poštom na BAYHOST do 25. marta 2019. godine.

Više informacija možete pogledati ovdje.


Predstavništvo Tajvana u Budimpešti nudi tri vrste stipendija za 2019. godinu.

ICDF stipendije sponzorišu određene magistarske ili doktorske programe na univerzitetima. Stipendije uključuju avionske troškove, stanovanje, školarinu, troškove za udžbenike i mjesečnu naknadu.

Tajvanski program stipendiranja (TSP) ima za cilj da podstakne međunarodne studente u preuzimanju studijskih programa u Tajvanu.

Svrha programa Huayu Enrichment stipendije (HES) je da pomogne stranim državljan

ima da bolje ovladaju

mandarinskim jezikom, većim dijelom razumiju kulturu Tajvana, kao i da promovišu prijateljstvo između ljudi širom svijeta.

Rok za prijavu za ICDF: 15. mart 2019. godine.

Rok za prijavu za HES i TSP: 5. april 2019. godine

Više informacija možete pogledati ovdje.


Vlada NR Kine nudi stipendije studentima za akademsku 2019/2020. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada NR Kine dodijeliti izvjestan broj stipendija kandidatima iz Crne Gore, za akademsku 2019/2020. godinu. Ove stipendije ne obuhvataju putne troškove, svi kandidati moraju da prođu kroz elektronsku registraciju Kineskog savjeta za stipendije. Da bi konkurisali za ove stipendije, kandidati treba:

 1. – Da su državljani neke druge zemlje, a ne NR Kine, kao i da su dobrog zdravlja;
 2. – Da budu diplomirani maturanti mlađi od 25 godina kad apliciraju za osnovne  studije;
 3. – Da posjeduju diplomu završenih osnovnih studija, u starosnoj dobi ispod 35 godina, ako apliciraju za master     programe;
 4. – Da posjeduju master diplomu, u starosnoj dobi ispod 40 godina, ako apliciraju za doktorske programe;
 5. – Da budu mlađi od 45 godina i da su završili bar dvije godine osnovnih studija, ako apliciraju za opšte akademske            programe;
 6. – Da imaju zvanje magistra, ili vanrednog profesora (ili više), ako apliciraju za više akademske programe.

Više informacija možete pogledati ovdje.


 • Pisanje Curriculum Vitae (CV):

  Europass CV je standard u pisanju biografije, propisan 2002. godine. Cilj mu je da poveća transparentnost kvalifikacije kandidata prilikom konkurisanja za posao ili stipendiju. Predviđeno je da sadrži informacije sa opisom stečenog radnog iskustva, vještina i obrazovanja, sa svom pratećom dokumentacijom.

  Europass CV obrazac na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

  Europass CV obrazac na maternjem jeziku možete pogledati ovdje.

  Jezički pasoš predstavlja dopunu Europass biografije-CV-a i pruža pregled svih jezika kojima se služite u većoj ili manjoj mjeri. Jezički pasoš možete pogledati ovdje.

  Instrukcije za pisanje biografije možete pogledati ovdje.

  Pisanje motivacionog pisma:

  Motivaciono pismo je dokument koji uvijek prati Vašu biografiju (CV). Njegova svrha je da predstavi Vašu motivaciju i razloge zbog kojih aplicirate za posao/stipendiju.

  Instrukcije za pisanje motivacionog pisma možete pogledati ovdje.

  Aktuelne stipendije

  Stipendije stranih vlada koje objavljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore možete pratiti ovdje. Stipendije i konkurse koje objavljuje Ministarstvo nauke Crne Gore možete pratiti ovdje.


  Grčka – stipendije za dodiplomske i postdiplomske studije za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Ministarstvo vanjskih poslova Grčke dodijeliti izvjestan broj stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije, u akademskoj 2018/2019. godini, na grčkim univerzitetima i tehnološkim institutima.

  Prijavni formulari,  informacije o dokumentaciji koju treba podnijeti i spisak grčkih univerziteta mogu se preuzeti sa internet adrese:

  https://www.mfa.gr/missionsabroad/montenegro.html

  Kompletne aplikacije treba podnijeti, najkasnije do 15. jula 2018. godine, na sljedeću adresu: Ambasada Republike Grčke, Atinska 4, 81000 Podgorica.

  Za sve dodatne detalje i pojašnjenja zainteresovani kandidati mogu da se obrate kontakt osobama u Ambasadi Republike Grčke: Snežani Vukčević i Ani Klikovac.

  Kontakt telefon Ambasade: +382 20 655 544, ili: +382 20 618 170. E-mail adresa: gremb.pod@mfa.gr.

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  Stipendije Makedonsko-turske privedne komora za osnovne studije na IBU u Skoplju, 2018-2019. g.

  Makedonsko-turska privredna komora (MATTO) dodijeliće 10 stipendija crnogorskim studentima za osnovne studije na Internacionalnom balkanskom univerzitetu (IBU) u Skoplju, za akademsku 2018/2019. godinu.

  Stipendije se odnose na upis osnovnih studija na nekom od studijskih programa navedenog Univerziteta u Skoplju. Rok za konkurisanje je 10. jul 2018. godine.

  Spisak studijskih programa se može preuzeti ovdje.

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  Japan – MEXT stipendije za 2019. godinu

  Ambasada Japana obavještava sve zainteresovane da je od srijede, 18. aprila 2018. godine, otvoren konkurs za MEXT (Monbukagakusho) stipendije  za 2019. godinu za kandidate iz Srbije i Crne Gore. Stipendije dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije (MEXT) Vlade Japana, a Konkurs je otvoren do petka, 25. maja 2018. godine.

  Konkurs je otvoren za dvije vrste stipnedija:

  • za dodiplomce (u trajanju od pet godina)
  • za studente istraživače, postdiplomce (u trajanju od dvije godine)

  Obje kategorije uključuju obavezan period učenja japanskog jezika. Neophodno je da svi zainteresovani kandidati dostave svoje prijave na adresu Japanske ambasade u Republici Srbiji, Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd sa naznakom “prijava za MEXT 2019” i elektronski na culture@s1.mofa.go.jp, sa naznakom “prijava za MEXT 2019”.

  Sva potrebna uputstva i aplikacioni formulari mogu se preuzeti na internet adresi Ambasade Japana:

  http://www.yu.emb-japan.go.jp/

  Za sva dodatna pojašnjenja i informacije, zainteresovani se mogu obratiti na culture@s1.mofa.go.jp

  Ovdje možete preuzeti saopštenje za medije Ambasade Japana u kojem se nalaze internet adrese sa prijavnim formularima za obje kategorije stipendija.


  Stipendije njemačke fondacije “Konrad Adenauer”, za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da njemačka fondacija “Konrad Adenauer” (KAS) dodjeljuje stipendije za akademsku 2018/2019. godinu društveno i politički angažovanim studentima završnih godina fakulteta, postdiplomcima i doktorandima koji studiraju u Crnoj Gori, sa težnjom da postanu intelektualna elita i odgovorni nosioci demokratskog prosperiteta crnogorskog društva.

  Zainteresovani kandidati mogu ovdje preuzeti integralni tekst Konkursa za stipendije i prijavni formular.

  Za sve dodatne informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti na adresu: Luka.Maric@kas.de  ili na broj telefona: +381(0)20 246 215 i 067 888 601.


  Konkurs za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu

  Obavještavam vas da je Ministarstvo prosvjete raspisalo Konkurs za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu.

  Konkurs i prijavni formular može se preuzeti na ovom linku:

  http://www.mps.gov.me/vijesti/183767/Konkurs-za-sufinasiranje-skolarine-na-magistarstkim-i-doktorskim-studijama-u-zemlji-i-inostranstvu-i-putnih-torskova-za-studijsk.html


  Italija – Stipendije Univerziteta u Kataniji

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da je Univerzitet u Kataniji, Italija, raspisao konkurs za 40 stipendija namijenjenih međunarodnim studentima, za akademsku 2018/2019. godinu, od kojih je 10 namijenjeno kandidatima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore koji žele da upišu osnovne, master ili doktorske studije na Univerzitetu u Kataniji.

  Aplikacije se podnose u periodu od 5. aprila 2018. godine do 30. juna 2018. godine, isključivo kroz online aplikacioni formular koji se nalazi na internet adresi: http://serviziwebcea.unict.it/domanda-borsa

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  Italija – Konkurs za stipendije za ak. 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada Republike Italije dodijeliti kandidatima iz Crne Gore 27 mjeseci stipendija, sa ciljem da podrži saradnju u oblasti kulture, nauke, i tehnologije, kao i širenje italijanskog jezika. Stipendije, u iznosu 900 eura mjesečno, dodjeljuju se za period od 6 ili 9 mjeseci, i 3 mjeseca za učenje italijanskog jezika i kulture. Za kandidate iz Crne Gore stipendije će biti dodijeljene u sljedećim oblastima: pomorske nauke, biologija, fizika, kulturna dobra, inženjerstvo.

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

  Integralni tekst konursa možete preuzeti ovdje.


  Korejski Nacionalni institut za međunarodno obrazovanje (NIIED) dodjeljuje jednu stipendiju za kandidate iz Crne Gore

  Vlada Republike Koreje (Južna Koreja) poziva zainteresovane kandidate/kandidatkinje  da konkurišu za stipendiju koju korejski Nacionalni institut za međunarodno obrazovanje (NIIED) predviđa da dodijeli Crnoj Gori, za akademsku 2018/2019.  i 2019/2020. godinu.

  Program se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Republike Koreje, a namijenjen je kandidatima koji žele da upišu master studije, doktorske studije ili postdoktorski istraživački program.

  Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  Konkurs za dodjelu stipendija za strane studente u Republici Hrvatskoj za akademsku 2018/2019. godinu

  Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Evropske unije raspisali su Konkurs za dodjelu stipendija za strane studente u Republici Hrvatskoj za akademsku 2018/2019. godinu.

  Za državljane Crne Gore hrvatska strana nudi sljedeće stipendije:

  • Stipendije za studente osnovnih i postdiplomskih studija, u trajanju od najviše jedan ili dva semestra (ukupno 20 mjeseci);
  • Stipendije za studijske/istraživačke boravke u trajanju od 1 do 2 mjeseca za studente postdiplomskih/doktorskih studija. Stipendije za studijske/istraživačke boravke dodjeljuju se za sva područja u ukupnom trajanju od osam (8) mjeseci.

  Stipendije nijesu namijenjene sticanju zvanja. Potrebnu dokumentaciju, navedenu u Konkursu, u dva primjerka, treba dostaviti, najkasnije do petka, 9. marta 2018. godine.

  Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

  Ovdje možete preuzeti integralni tekst konkursa.


  Vlada Republike Turske nudi stipendije za studije na najpresižnijim turskim univerzitetima u akademskoj 2018/2019. godini

  Vlada Republike Turske nudi stipendije kvalitetnim kandidatima iz cijelog svijeta da studiraju na najprestižnijim turskim univerzitetima, u akademskoj 2018/2019. godini.

  Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.

  Ovdje se može preuzeti skenirana kopija najčešće postavljenih pitanja (FAQ) u vezi sa ovim programom.


  Slovačka – stipendije na osnovu bilateralnog programa, za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da Vlada Republike Slovačke dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore stipendije, na osnovu bilateralnog sporazuma potpisanog između Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

  Za akademsku 2018/2019. godinu, u  okviru ovog programa Crnoj Gori biće dodijeljeno 20 mjeseci za studijske boravke u trajanju od 3 do 10 mjeseci. Stipendije su namijenjene studijskim boravcima, a ne za sticanje akademskih zvanja.

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  SR Njemačka – stipendje za ljetnje kurseve njemačkog jezika

  Ambasada SR Njemačke u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije za ljetnje kurseve njemačkog jezika u Bavarskoj, za 2018. godinu.

  Stipendije obuhvataju troškove pohađanja kursa i boravka i smještaja, dok putne troškove snosi sam kandidat.

  Stipendije su namijenjene kandidatima iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Ukrajine i Crne Gore, a za njih se mogu prijaviti studenti (koji su završili bar prvu godinu studija), kao i mladi istraživači svih akademskih oblasti koji posjeduju znanje njemačkog jezika (najmanje B1 nivo).

  Sve dodatne informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje.


  Slovačka – SAIA program stipendija za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije koje Vlada Slovačke dodjeljuje u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti, namijenjenih studijskim i istraživačkim boravcima, tokom  akademske 2018/2019. godine.

  Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 30. april 2018. godine do 16 sati, po srednjoevropskom vremenu.

  Prijave se podnose online na internet stranici www.stipendia.sk odnosno www.scholarships.sk.

  Ovaj stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je stranim studentima, doktorantima, univerzitetskim profesorima, naučnicima i umjetnicima koji žele da izvjestan period borave na slovačkim fakultetima i istraživačkim organizacijama. Studenti i doktoranti mogu aplicirati i za dodatak za putne troškove.

  Program finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovačke.

  Za dodatna pitanja i pojašnjenja u vezi sa ovim Programom, načinom konkurisanja, kao i ostalim detaljima, zainteresovani kandidati mogu se obratiti direktno administratoru ovog programa, gospodinu Lukáš Marcin-u, na: lukas.marcin@saia.sk.

  Ovdje možete preuzeti skenirani letak o navedenom programu: strana 1 i strana 2.


  NR Kina, stipendije za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada NR Kine dodijeliti izvjestan broj stipendija kandidatima iz Crne Gore, za akademsku 2018/2019. godinu.

  Da bi konkurisali za ove stipendije, kandidati treba:

  • Da su državljani neke druge zemlje, a ne NR Kine, kao i da su dobrog zdravlja;
  • Da budu diplomirani maturanti mlađi od 25 godina kad apliciraju za dodiplomske studije;
  • Da posjeduju diplomu završenih dodiplomskih studija, u starosnoj dobi ispod 35 godina, ako apliciraju za master programe;
  • Da posjeduju master diplomu, u starosnoj dobi ispod 40 godina, ako apliciraju za doktorske programe;
  • Da budu mlađi od 45 godina i da su završili bar dvije godine osnovnih studija, ako apliciraju za opšte akademske programe;
  • Da imaju zvanje magistra, ili vanrednog profesora (ili više), ako apliciraju za više akademske programe.

   

  Sve dodatne informacije, kao i spisak potrebne dokumentacije možete pogledati ovdje.


  Stipendije za doktorske studije na Univerzitetu u Veroni

  Univerzitet u Veroni nudi 14 stipendija za doktorske studije za istraživače u sljedećim naučnim disciplinama:

  • Umjetnost i humanističke nauke
  • Pravo i ekonomija
  • Zdravlje i život
  • Prirodne nauke i inženjerstvo

   

  Mogu se prijaviti kandidati koji:

  • Nijesu boravili ili se bavili svojom aktivnošću (rad, studije) u Italiji duže od 12 mjeseci u posljednje tri godine
  • Imaju završene diplomske studije
  • Nemaju doktorat i imaju manje od četiri godine istraživačkog iskustva

   

  Kandidat se ugovorom obvezuje na period od 36 mjeseci, a stipendijom su pokrivena osiguranja i životni troškovi u sljedećem iznosu:

  • mjesečni džeparac od  € 2000
  • troškovi prijevoza  € 600 mjesečno
  • porodični džeparac od € 150 mjesečno (za studente koje već imaju svoje porodice pri kraju roka za prijavu)

   

  Dodatne informacije možete potražiti ovdje ili se obratite putem maila na invite@ateneo.univr.it.


  Poziv kandidatima za učešće u programu UNOG o ljudskim pravima, Ženeva, jul 2018

  Svi zainteresovani kandidati postdiplomskih studija mogu se prijaviti na poziv UN-a za učešće u programu na temu “Ljudska prava na raskrsnici: gdje smo stigli u 2018?”, koji će biti realizovan od 2. do 13. jula 2018. godine u Ženevi.

  dopisu su navedeni uslovi, internet stranica www.unog.ch na kojoj se moze preuzeti prijavni formular, kao i ostale informacije u vezi sa ovim Programom.


  Rumunija, stipendije Vlade Rumunije za 2018-2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da Ministarstvo vanjskih poslova (MAE) i Ministarstvo za nacionalno obrazovanje i naučna istraživanja (MEN) Vlade Republike Rumunije, dodjeljuje 85 stipendija za osnovne i postdiplomske studije u Rumuniji, za akademsku 2018/2019. godinu.

  Sve informacije o navedenom programu možete pogledati ovdje, kao i prijavni formular i spisak visokoškolskih institucija.


  Mađarska – stipendije Vlade Mađarske za 2018-2019. godinu

  Na osnovu Programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse i trgovinu Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, za akademsku 2018/2019. godinu, biće dodijeljeno 30 stipendija crnogorskim kandidatima, i to:

  • 15 stipendija za pune osnovne studije. Prioritetne oblasti biće: poljoprivreda, umjetnost i humanitarne nauke, društvene naukae, ekonomija i inženjerstvo;
  • 10 stipendija za pune magistarske studije, posebno u oblasti poljoprivrede, umjetnosti i društvenih nauka (prednost će imati kandidati iz oblasti nauke o arhivima i kulturne antropologije), inženjerstva, društvenih nauka i ekonomije, i
  • 5 stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti.

  Stipendija obuhvata sljedeće:

  • školarinu;
  • smještaj u studentskom kampusu institucije domaćina, ili iznos od 40,000 HUF mjesečno, na ime participacije za smještaj;
  • zdravstveno osiguranje;
  • besplatno korišćenje biblioteke;
  • mjesečni dodatak, u skladu sa zakonskim odredbama koje utvrđuju dodatak za strane studente.

   Stipendija ne pokriva putne troškove.

  Zainteresovani kandidati treba da se prijave online, na www.apply.stipendiumhungaricum.hu kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea koji treba elektronski podnijeti Javnoj fondaciji „Tempus“ u Budimpešti, zaduženoj za prijem aplikacija.

  Potrebnu dokumentaciju kandidati treba da elektronski proslijede navedenoj mađarskoj Fondaciji, a kopiju dosijea na e-mail adresu Ministarstva prosvjete: lidija.ercegovic@mps.gov.me,  najkasnije do 16. februara 2018. godine. Sve informacije o navedenom programu možete pogledati u brošuri.


  Stipendije “British Scholarship Trust-a” za studijsku 2018/2019. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da će britanska fondacija „British Scholarship Trust“, za akademsku 2018/2019. godinu, dodijeliti izvjestan broj stipendija kvalitetnim kandidatima iz Crne Gore, u trajanju od 1 do 3 mjeseci. Stipendije su namijenjene za postdiplomska usavršavanja/istraživanja iz svih oblasti, a prednost će imati kandidati koji rade na doktorskim programima u Crnoj Gori, a kojima bi boravak u Velikoj Britaniji koristio u izradi doktorske teze.

  Poželjno je da kandidati već imaju uspostavljen kontakt sa stručnjacima sa nekog od britanskih univerziteta koji su izrazili spremnost da ih prime. Period realizacije ovih stipendija je oktobar 2018 – oktobar 2019. godine.

  Uslovi:

  • Kandidati treba da imaju manje od 30 godina na dan 1. oktobar 2018. godine;
  • Akademska dostignuća;
  • Dobro znanje engleskog jezika;
  • Značaj teme usavršavanja za dalji rad kandidata.

   

  Za dodatna pojašnjenja i informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti na e-mail adresu: lidija.ercegovic@mps.gov.me, na telefon broj: +382 (0) 20 410 189, ili doći u Ministarstvo prosvjete. Dosijea 5 do 6 najboljih kandidata biće proslijeđena Fondaciji koja će konačnu odluku o dodjeli stipendija donijeti tokom maja 2018. godine.

  Prijavni formulari se mogu preuzeti i ovdje.


  Konkurs Opštine Herceg Novi za dodjelu studentskih stipendija za studijsku 2017/18. godinu

  Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi objavljuje Konkurs za dodjelu studentskih stipendija za studijsku 2017/18. godinu i poziva sve studente koji ispunjavaju uslove da se prijave.

  Prema Odluci o stipendiranju studenata poslije završene prve godine studija, pravo na stipendiju mogu da ostvare studenti koji imaju status redovnih studenata u javnim ustanovama visokog obrazovanja koje imaju svojstvo registrovanih licenciranih ustanova Ministarstva prosvjete Crne Gore i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a imaju prebivalište u opštini Herceg-Novi.

  Redovni studenti po Odluci mogu da ostvare pravo na stipendiju ako su na prethodnoj godini studija položili sve ispite predviđene planom i programom za tu godinu sa prosječnom ocjenom iznad 8,5 i nemaju obnovljenu godinu tokom studija.

  Korisnik studentske stipendije obavezuje se da ukoliko mu bude obezbjeđeno zaposlenje na području Opštine Herceg-Novi u sektoru javnih preduzeća, opštinskih organa uprave, radi onoliko vremena koliko je primao stipendiju.

  Ukoliko stipendista ne prihvati obavezu iz Rješenja o dodjeli stipendije obavezuje se da vrati primljenu stipendiju u punom iznosu, nakon zaposlenja, u vremenu za koje je i primao stipendiju.

  Dana 05.10.2017.godine počinje rok za podnošenje zahtjeva i traje do 19.10.2017. godine. Neblagovremeno podnijeti zahtjevi se neće razmatrati.

  Sve dodatne informacije možete pogledati na sledećem linku:

  http://www.hercegnovi.me/sr/2016-03-25-04-24-46/2014-03-01-15-57-52/2361-2017-18


  Velika Britanija-otvoren Konkurs za Chevening stipendije, ak. 2018-2019. godina

  Obavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Konkurs za britanske Chevening stipendije za akademsku 2018/2019. godinu, za kandidate iz Crne Gore.

  Rok za prijavljivanje je 7. novembar 2017. godine do 12:00 sati (prema GMT-griničko srednje vrijeme).

  Chevening stipendije su dio globalnog programa stipendiranja Vlade Velike Britanije. Program se odnosi na postdiplomske studije u Velikoj Britaniji, a finansira ga britansko Ministarstvo spoljnih poslova sa svojim partnerskim organizacijama.

  Chevening stipendije pokrivaju sve troškove i namijenjene su talentovanim profesionalcima koji su budući lideri. Dodjeljuju se za jednu akademsku godinu, za master nivo, za studiranje na bilo kojem od vodećih britanskih univerziteta.

  Detaljne informacije o ovim stipendijama, aplikacione formulare, uputstvo za apliciranje i kontakt detalje, zainteresovani kandidati mogu dobiti na internet adresi Ambasade Velike Britanije u Podgorici: www.ukinmontenegro.fco.gov.uk  ili www.chevening.org/montenegro.


  Slovačka-nacionalni stipendijski program za 2017-2018. godinu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendije koje Vlada Slovačke dodjeljuje u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti, namijenjenih studijskim  i istraživačkim boravcima, tokom ljetnjeg semestra  akademske 2017/2018. godine.

  Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 31. oktobar 2017. godine do 16 sati, po centralno-evropskom vremenu.

  Prijave se podnose online, na internet stranici www.stipendia.sk odnosno www.scholarships.sk .

  Ovaj stipendijski program Slovačke Republike osmišljen je kao podrška mobilnosti za inostrane studente, student doktorskih studija, univerzitetske profesore, istraživače i umjetnike, omogućavajući im boravak na slovačkim univerzitetima i slovačkim istraživačkim organizacijama. Studenti i doktoranti mogu aplicirati i za dodatak za putne troškove.

  Ovaj Program finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovačke.

  Sljedeći rok za podnošenje aplikacija  biće 30. april 2018. godine, za stipendije u akademskoj 2018/2019. godini.

  Za dodatna pitanja i pojašnjenja u vezi sa ovim Programom, načinom konkurisanja, kao i ostalim detaljima, zainteresovani kandidati se mogu obratiti direktno administratoru, gospodinu Lukáš Marcin-u,  na:  lukas.marcin@saia.sk .

  Ovdje možete preuzeti skenirani letak o ovom programu.


  Otvoreni dani nauke – Revija istrazivackih projekata studenata

  Ministarstvo nauke u okviru festivala “Otvoreni dani nauke” (9 – 11. oktobar) planira aktivnost promocije istraživačkog i kreativnog obrazovanja, putem organizacije revije istraživačkih projekata srednjoškolaca i studenata. Revija je jedinstvena prilika da projekti realizovani u toku prethodne školske / studijske godine putem vannastavnog istraživanja učenika / studenata i mentorstva nastavnika budu predstavljeni široj publici, što doprinosi promociji učenika, studenata i nastavnika, u skladu sa Strategijom rada s darovitim učenicima i Strategijom mladih.
  Škole i fakulteti (osnovne studije) mogu da predlože po jedan istaknuti učenički odnosno studentski projekat, koji je na istraživački i kreativan način obradio neku predmetnu oblast. Dodatno, predloge projekata mogu da kandiduju i profesori – mentori učenika i studenata. Imajući u vidu da je važan način obrade teme, u konkurenciju može da uđe bilo koja predmetna oblast.

  Format predlaganja projekta
  Video-snimak (dozvoljeni su snimci amaterskom, odnosno telefonskom kamerom) prezentacije projekta, koju izlaže učenik / student u trajanju od 15 – 20 minuta, potrebno je poslati Ministarstvu nauke (branka.zizic@mna.gov.me, putem WeTransfera).

  Na početku snimka potrebno je navesti sledeće:

  • ime i prezime učenika / studenta,
  • školu / fakultet,
  • ime i prezime nastavnika / mentora.

  Snimci se zatim postavljaju na You-Tube stranicu “Dani nauke” i veb sajt “Portal za nastavnike”.

  Rok za slanje snimaka izlaganja projekata je 25. septembar.

  Selekcija projekata za reviju
  Komisija, sastavljena od predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i NVO OMSA, pravi selekciju 20 učeničkih i 20 studentskih projekata koji će biti javno predstavljeni u sklopu festivala.

  Učešće na reviji
  Ministarstvo nauke, u saradnji sa partnerima – Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta (i mladih) organizovaće manifestaciju u Omladinskom centru u Podgorici (10. oktobra za učenike i 11. oktobra za studente), na kojoj će izabrani učenici i studenti uživo predstaviti svoje istraživačke projekte. Prezentacija će se vršiti usmeno, uz prateće ppt slajdove, predmete / prototipe / modele koje učenici budu donijeli sa sobom.

  Pozivamo profesore da predlože projekte svojih studenata.

  Ministarstvo nauke Crne Gore


  Grcka – stipendije IKY fondacije za kurseve modernog grckog jezika i kulture, 2017-2018

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da je grcka državna fondacija, IKY objavila Konkurs za dodjelu stipendija strancima za učenje savremenog grčkog jezika i kulture.

  Kandidati treba da podnesu svoje prijave,  zajedno sa ostalom traženom dokumentacijom, posredstvom Ambasade Grčke, ili elektronski na adresu: foreigners@ikz.gr

  Aplikacioni formulari se mogu preuzeti od Ambasade Grčke, ili sa internet stranice: www.iky.gr

  Krajnji rok za prijavljivanje je 11. septembar 2017. Godine.

  Za sva dodatna pojašnjenja i informacije, zainteresovani kandidati se mogu obratiti na sljedeću adresu:

  Ambasada Ambasada Republike Grčke, Atinska 4, 81000 Podgorica

  Kontakt osobe u Ambasadi Republike Grčke: Snežana Vukčević i Ana Klikovac

  Kontakt telefon u Ambasadi: 00382 20 655 544

  Tekst konkursa možete preuzeti ovdje.


  Konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima za studijsku 2017/18. godinu – Ministarstvo prosvjete Crne Gore

  Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 300 stipendija najboljim studentima za studijsku 2017/2018. godinu. Od ukupno 300 stipendija, 200 će pripasti studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, dok je 100 rezervisano za studente koji prvi put konkurišu.

  Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti koji su najbolji na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9.00.

  Prijava za stipendije najboljim studentima može se preuzeti samo elektronski, sa sajta Ministarstva prosvjete.

  Rok za podnošenje dokumenata za dodjelu stipendija najboljim studentima je od 4. septembra do 20. oktobra 2017. godine.

  Sve dodatne informacije možete pogledati ovdje.


  Konkurs za dodjelu studentskih kredita za studijsku 2017/18. godinu – Ministarstvo prosvjete CG

  Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 3.400 studentskih kredita za studijsku 2017/2018. studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja.

  Od ukupnog broja studentskih kredita predviđenih za studijsku 2017/2018. godinu, 860 kredita će biti dodijeljeno studentima prve godine osnovnih studija i to: 770 kredita studentima prve godine osnovnih studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 90 kredita studentima prve godine osnovnih studija na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, 2.290 kredita studentima starijih godina studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 250 kredita studentima starijih godina koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore.

  Pravo na studentski kredit mogu ostvariti studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja, koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

  Od ove godine prijava za dodjelu studenskih kredita za studente koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori podnosi se isključivo elektronski preko Portala elektronske uprave, na adresu: www.euprava.me

  Studenti koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, pored zahtjeva koji se podnosi elektronskim putem, dostavljaju i u papirnoj formi dokumenta.

  Rok za podnošenje zahtjeva elektronski preko Portala eUprave za sve korisnike je od 4. septembra do 20. oktobra 2017. godine.

  Sve dodatne informacije možete pogledati ovdje.


  Otvoren konkurs za Telenor forum mladih 2017.

  Kompanija Telenor poziva mlade ljude da se prijave za učešće na petom po redu Forumu mladih, koji i ove godine Telenor grupa organizuje u saradnji sa Nobelovim centrom za mir.

  Za učešće se mogu prijaviti kandidati koji imaju između 20 i 28 godina, još uvijek studiraju ili su nedavno završili fakultet, odlično govore i pišu na engleskom jeziku i imaju ideju kako bi se neko društveno značajno pitanje moglo riješiti uz pomoć digitalnih tehnologija. Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti putem sajta www.telenor.com/youthforum, tako što će svoju biografiju i kratko motivaciono pismo poslati najkasnije do 15. jula.

  Na Forumu učestvuju po dva kanidata iz svake zemlje u kojoj Telenor posluje, širom Evrope i Azije. Forum počinje 8. decembra u Oslu, kada će učesnici biti podijeljeni u timove i dobiti zadatke na kojima će raditi tokom godine. Naredno okupljanje očekuje ih sljedeće godine u Bangkoku, gdje će predstaviti svoja digitalna rješenja za globalne izazove.

  Prošlogodišnji kandidati radili su na pronalaženju digitalnih rješenja za klimatske promjene, nezaposlenost, rodnu ravnopravnost, mentalno zdravlje i obrazovanje za izbjeglice. U tome im pomažu mentori, eksperti iz različitih oblasti, koji rade u međunarodnim organizacijama, kao što su UNICEF i Crveni krst.

  Telenor Forum mladih je jednogodišnji program, osmišljen sa ciljem da se mladim ljudima pruži prilika da doprinesu globalnim društvenim promjenama.


  Grcka – stipendije za dodiplomske i postdiplomske studije, ak. 2017-2018

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da je Direktorat za prosvjetne i kulturne poslove Ministarstva vanjskih poslova Grčke objavilo Konkurs za stipendije za dodiplomske i postdiplomske studije, u akademskoj 2017/2018. godini, na grčkim univerzitetima i tehnološkim institutima.

  Kompletne aplikacije treba podnijeti, najkasnije do četvrtka, 21. jula 2017. godine, na sljedeću adresu:

  Ambasada Republike Grčke

  Atinska 4, 81000 Podgorica

  Za sve dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa ovim programu, rokovima i uslovima za dobijanje ovih stipendija, kao i pratećoj dokumentaciji koju treba podnijeti, zainteresovani kandidati treba da se obrate kontakt osobama u Ambasadi Republike Grčke u Podgorici, na telefon broj: 00382 20 655 544

  E-mail adresa: gremb.pod@mfa.gr


  Konkurs za sufinansiranje školarine na magistarstkim i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu

  Ministarstvo prosvjete objavljuje KONKURS za sufinansiranje školarine na  magistarskim i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu.

  Tekst konkurska možete preuzeti OVDJE.

  Prijava za sufinansiranje školarine na magistarskim studijama.doc

  Prijava za sufinansiranje školarine na doktorskim studijama.doc

  Prijava za sufinansiranje putnih troškova za studijske boravke.doc


  Konkurs za CEEPUS stipendije

  Obavještavamo vas da je objavljen konkurs za CEEPUS stipendije za zimski semestar 2017/18.godine.

  Konkurs za prijavljivanje u okviru formiranih CEEPUS mreza je otvoren do 15.juna, nakon čega ce biti otvoren konkurs za tzv. freemovere.

  Konkurs za CEEPUS stipendije za ljetnji semestar 2017/18. bice otvoren u oktobru mjesecu.

  Elektronske prijave se vrše preko sajta www.ceepus.info, gdje se mogu naći detaljne informacije o programu i lista CEEPUS mreža, koje su odobrene u akademskoj 2017/18.godini.


  NR Kina-1 stipendija za master studije revizije na Univerzitetu za reviziju u Nanjingu

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada Narodne Republike Kine dodijeliti jednu stipendiju Crnoj Gori, za master studije u oblasti revizije, za akademsku 2017/2018. godinu. Radi se o master programu na engleskom jeziku, u trajanju od dvije godine, na Univerzitetu za reviziju u Nanjingu.

  Kandidati treba da ispunjavaju sljedeće uslove:

  • Da imaju manje od 35 godina;
  • Da posjeduju bečelor diplomu;
  • Da dobro znaju engleski jezik;
  • Da su u dobrom zdravstvenom stanju.

  Organizator Programa pokriva troškove školarine, smještaja, zdravstvenog osiguranja i puta.

  Detaljne informacije o stipendijama i načinu prijavljivanja mogu se naći na internet stranici: http://www.csc.edu.cn/studyinchina//

  Rok za prijavu je 16. jun 2017. godine, a prijavljivanje se obavlja online, Univerzitetu za reviziju u Nanjingu.

  Detaljnu informaciju o proceduri prijavljivanja, potrebnoj dokumentaciji i samoj stipendiji, zainteresovani mogu pogledati ovdje.


  SR Njemačka – Međunarodne parlamentarne stipendije, 2018

  Njemački savezni parlament, u saradnji sa Slobodnim univerzitetom u Berlinu („Freie Universität Berlin“), Humboltovim univerzitetom u Berlinu („Humboldt-Universität zu Berlin“) i Tehničkim univerzitetom u Berlinu („Technische Universität Berlin“), poziva visoko kvalifikovane mlade kandidate i kandidadtkinje, zainteresovane za politiku i kreiranje demokratske budućnosti  u svojim zemljama, da apliciraju za jednu od međunarodnih parlamentarnih stipendija i provedu pet mjeseci u Berlinu.

  Stipendija omogućava upoznavanje njemačkog parlamentarnog sistema i procesa donošenja odluka, kao i sticanje praktičnog iskustva u parlamentarnom radu tokom 13 sedmica rada sa članom Njemačkog parlamenta. Dobitnike ovih stipendija bira nezavisna njemačka komisija.

  Krajni rok za apliciranje je 30. jun 2017. godine.

  Sve detaljne informacije u vezi sa uslovima i procedurom apliciranja, zainteresovani kandidati mogu naći na internet stranici www.bundestag.de/ips, ili internet stranici Ambasade SR Njemačke u Podgorici: www.podgorica.diplo.de .


  Stipendije njemacke fondacije “Konrad Adenauer Stiftung”, 2017-2018

  Obavještavamo zainteresovane kandidate da njemačka fondacija “Konrad Adenauer Stiftung” (KAS), u okviru svojih projektnih aktivnosti, realizuje i program stipendiranja talentovanih studenata. U okviru ovog programa, KAS dodjeljuje određeni broj stipendija talentovanim studentima sa crnogorskih univerziteta, kao vid podsticaja njihovim naporima i težnjama da postanu intelektualna elita i odgovorni nosioci demokratskog prosperiteta crnogorskog društva.

  Stipendiranje talentovanih studenata KAS nastavlja i u akademskoj 2017/2018. godini tako da zainteresovani kandidati mogu ovdje preuzeti integralni tekst Konkursa za stipendije ovdje.

  Za sve dodatne informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti gospođi Saniji Šljivančanin, na tel. br.: +381(0)20 234 240/069 073 206, ili na e-mail adresu: kascg@t-com.me


  WORK & TRAVEL USA

  Work & Travel USA program je program medjunarodne kulturne razmjene – Exchange Visitor Program. Ovo je najpopularniji program studentske razmjene. Godisnje oko 100.000 studenata iz cijeloga svijeta ucestvuje na ovom programu. Cilj programa je da stranim studentima omoguci da, za vrijeme ljetnjeg raspusta, borave i putuju po SAD, steknu nove prijatelje i usavrse engleski jezik. Kako bi obezbjedili finansijska sredstva za boravak u SAD, ucesnici programa, koji dobijaju J-1 vizu (Exchange Visitor Visa), imaju mogucnost da rade studentske poslove iz oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine i drugih uslužnih djelatnosti.

  USLOVI ZA UCESCE NA WORK & TRAVEL PROGRAMU

  Pravo ucesca na W&T programu imaju iskljucivo STUDENTI sa uredno ovjerenim semestrom, koji redovno polazu ispite i ispunjavaju sledece uslove:
  – imaju izmedju 18 i 28 godina starosti

  – govore engleski jezik u mjeri potrebnoj za sporazumjevanje

  – tolerantni, fleksibilni, prilagodljivi, savjesni, vijredni

  Za sve inforamcije o programu, uslovima i ostalom, kontaktirati :

  Montconsult doo-Budva Gradski Stadion, Podgorica
  tel/fax: 011/2762-790; 2083-963 Mob: 067 230 343

  www.karavantravel.org

  montconsult@t-com.me

   

 

Stipendije-Vlade-Italije-za-ak.-2018-2019

 BANDO_A.A.2018_2019_in_INGLESE