Studentska takmičenja2023-04-19T09:26:53+02:00

Sjajne ideje predstavljene na VI Marketing Challenge takmičenju

Fokus ovogodišnjeg takmičenja je bio društveni aktivizam, pri čemu su studenti i srednjoškolci imali zadatak da kreiraju marketing strategije na temu DIGITALNE MARKETING INOVACIJE I NVO SEKTOR. Učesnici su imali mogućnost da pokažu svoju kreativnost i inovativnost osmišljavajući marketing strategije za neku od nevladinih organizacija po izboru.

Prvo mjesto na takmičenju osvojio je tim Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment PMC Jelena Šarčev, Dušan Devedžić, Teodora Batoćanin i Eva Miljković. Tema prezentacije: PRONA – Povećanje digitalne pismenosti kod penzionera. Drugo mjesto na takmičenju osvojio je tim Fakulteta za menadžment, Univerziteta Metropolitan. Tim lider: Stefan Bikić. Tema prezentacije: NVO Gorštak Pljevlja. Treće mjesto na takmičenju osvojio je tim Fakulteta za menadžment Herceg Novi Elena Savić, Igor Simović, Radmila Dulović i Miljana Zloković, uz mentortsvo prof. dr Irene Petrušić. Tema prezentacije: NVO – CeP – Povežimo se.


DIGITALNE MARKETING INOVACIJE I NVO SEKTOR – prijave u toku

Cilj šestog Marketing Challenge takmičenja je edukacija srednjoškolaca i studenata o konceptu društvenog i digitalnog marketinga, kao i povećanje svijesti o društvenom aktivizmu. Učešćem na takmičenju na temu DIGITALNE MARKETING INOVACIJE I NVO SEKTOR, učesnici će imati mogućnost da kreiraju digitalne marketing strategije za neku od nevladninih organizacija, po sopstvenom izboru. Učesnici takmičenja će pokazati svoju kreativnost i inovativnost, osmišljavajući marketing strategije za promociju putem digitalnih medija. Takmičari će usvojiti znanja i vještine, sa kojima nisu imali prilike da se susretnu prilikom izučavanja teorijskih aspekata marketinga u formalnom obrazovanju, a koja će im biti dodatni adut prilikom zapošljavanja nakon završetka studija.
Pravo učešća imaju svi srednjoškolci i studenti osnovnih i postdiplomskih specijalističkih i magistarskih studija iz oblasti ekonomije i turizma. Svaki tim će se sastojati od dva do četiri učesnika koji će imati svog mentora.
Projekat je podržan od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore u okviru Konkursa za sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2022. godini.

Za učesnike takmičenja su obezbjeđene vrijedne nagrade:

 • I mjesto – poklon kartica za kupovinu IT opreme 400e
 • II mjesto – poklon kartica za kupovinu IT opreme 200e
 • III mjesto – knjige

Prijave timova traju od 01. do 15. februara, dok će takmičenje biti održano 11. aprila 2023. g. Online prijavu možete popuniti ovdje.


Studenti iz Beograda najbolji na petom Marketing Challenge takmičenju

Studenti Fakulteta za menadžment – Univerziteta Metropolitan Beograd, pobjednici su petog marketing takmičenja Fakulteta za menadžment Herceg Novi (Marketing Challenge). Oni su predstavili marketing strategiju za Kanli Kulu i po mišljenju stručnog žirija, u kojem su bili predstavnici kulturnih institucija iz našeg grada, napravili najbolju prezentaciju na temu “Povratak umjetnosti i kulturi kroz marketing inovacije”. Lider tima je Ivan Nježić, mentor mr Milica Mladenović.

Samo malo slabiji od njih bili su studenti Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment PMC, Beograd koji su predstavili marketing strategiju za Galeriju „Josip Bepo Benković“. Lider tima je Stajka Đenić, a mentor doc. dr Ana Kostić.

Treće mjesto zauzeli su studenti Fakulteta za menadžment Herceg Novi koji su predstavili marketing strategiju za Mjesnu muziku Đenović. Lider tima je Milica Matović, a mentor prof. dr Nikša Grgurević.

Ovogodišnje takmičenje okupilo je 12 ekipa, to jest ukupno 44 studenata i srednjoškolca iz Crne Gore i Srbije, a marketing strategije je na dan takmičenja predstavilo šest timova finalista.


Povratak umjetnosti i kulturi kroz marketing inovacije – prijave u toku!

Učešćem na petom Marketing Challenge takmičenju na temu „POVRATAK UMJETNOSTI I KULTURI KROZ MARKETING INOVACIJE“, srednjoškolci i studenti će imati mogućnost da kreiraju marketing strategije za kulturno-umjetničke organizacije sa područja Boke Kotorske, a u cilju animiranja većeg broja građana za posjetu kulturno-umjetničkim događajima, posebno mladih ljudi. Učesnici će ovom prilikom pokazati svoju kreativnost, osmišljavajući marketing strategije za promociju putem interneta i digitalnih tehnologija, ali i tradicionalih „offline“ metoda reklamiranja.

Za učesnike smo obezbjedili seriju interesantnih predavanja i radionica sa stručnjacima iz oblasti marketinga, kao i predstavnicima krovnih organizacija kulture Herceg Novog.

Pravo učešća imaju svi srednjoškolci i studenti osnovnih i postdiplomskih specijalističkih i magistarskih studija iz oblasti ekonomije i turizma. Svaki tim će se sastojati od dva do četiri učesnika koji će imati svog mentora.

Za učesnike takmičenja su obezbjeđene vrijedne nagrade:

 • I mjesto – poklon kartica za kupovinu IT opreme 300e
 • II mjesto – poklon kartica za kupovinu IT opreme 200e
 • III mjesto – knjige
Projekat je podržan od strane Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore u okviru Konkursa za sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2021. godini.

Prijave timova traju od 01. do 15. februara 2022. godine.

Online prijavu možete popuniti ovdje. Informativnu brošuru o takmičenju možete preuzeti ovdje.


Kreiraj digitalnu marketing strategiju – prijave u toku!

Cilj četvrtog Marketing Challenge takmičenja je razvoj digitalnih vještina kod mladih ljudi, kao i uspostavljanje kontakata između studenata i predstavnika privrede. Učešćem na takmičenju na temu „KREIRAJ DIGITALNU MARKETING STRATEGIJU“ srednjoškolci i studenti će imati mogućnost da razviju i predstave svoju digitalnu strategiju za neku od četiri firme koje učestvuju u projektu. Takmičari će usvojiti znanja i vještine, sa kojima nisu imali prilike da se susretnu prilikom izučavanja teorijskih aspekata marketinga u formalnom obrazovanju, a koja će im biti dodatni adut prilikom zapošljavanja nakon završetka studija.

Za srednjoškolce i studente smo obezbjedili seriju interesantnih predavanja i radionica sa stručnjacima iz oblasti marketinga, kao i prezentacije četiri firme za koje će učesnici imati mogućnost da izrade digitalne marketing strategije.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore u okviru Konkursa za sufinansiranje naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti u 2020. godini. Marketing Challenge predstavlja alat za oživljavanje marketinške teorije uključivanjem studenata i srednjoškolaca u praktično iskustvo učenja, koje im pruža priliku za:

 • Sticanjem dragocjenih poslovnih, marketinških, analitičkih i konsultantskih vještina kroz praktično iskustvo.
 • Uspostavljanjem saradnje i kontakata između studenata i predstavnika privrede.
 • Izgradnjom taktičkih vještina koje su veoma tražene na tržištu rada.
 • Razvijanjem timskog rada kod studenata i srednjoškolaca.
 • Podsticanjem inovacione kulture kroz takmičenje.

Pravo učešća imaju svi srednjoškolci i studenti osnovnih i postdiplomskih studija iz oblasti ekonomije i turizma. Timovi mogu da broje dvoje do četvoro učesnika i svaki tim će imati svog mentora. Jedan mentor može da nadgleda jedan tim, dok će sav rad biti odrađen od strane studenata a mentori će davati samo sugestije i smjernice.

Prijave traju od 01. do 15. februara 2021. godine. Online prijavu možete popuniti ovdje.


Studenti iz Herceg Novog osvojili specijalnu nagradu za motivaciju

Fakultet za projektni i inovacioni menadžment PMC iz Beograda, organizovao je online Marketing Challenge sa studentima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na temu brendiranje Crne Gore.

Motivacija nam je potrebna u svakom momentu a naročito sada za vrijeme Covid-a 19. Na najbolji način to su pokazali studenti osnovnih studija sa Fakulteta za menadžment, tim Challengers, koji je osvojio specijalnu nagradu za motivaciju od ukupno 33 tima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

,,Prema definiciji američkog udruženja za marketing, “brend predstavlja ime, pojam, znak, simbol, dizajn ili pak kombinaciju navedenog, čime se identifikuje roba ili usluga jednog prodavca/grupe prodavača i diferencira u odnosu na konkurentske. Brendiranje je od izuzetnog značaja kada je u pitanju turizam. Potrošači, odnosno korisnici usluga biraju određeni brend tek kada se slika koju brend kreira poklapa sa njihovim potrebama, vrijednostima i stilom života. Dobro izgrađen brend gradi lojalnost, te na taj način značajno umanjuje rizik koji je prisutan pri kupovini usluge koju karakteriše neopipljivost. Savremeno okruženje uslovilo je potrebu za razmatranjem brenda na jednom potpuno novom nivou – nivou zemlje. Crna Gora zaista ima mnogo toga da pokaže turistima, i mi smo dio naše zamisli pokazali i na ovom takmičenju”, istakla je Milica Stefanović, kapiten tima.

Njen kolega Luka Stevović je dodao koliki značaj ima i motivacija:

,,Motivacija je često neuhvatljiva, kako dođe tako i prođe, ali studije i učenje zahtijevaju konstantnu motivaciju i upornost. Ono što izdvaja najbolje studente jeste to što oni uče i kad imaju loš dan, ukoliko im motivacija nedostaje da se spreme za neki izazov, oni će je stvoriti sami. A mi smo je stvarali zajedno sa našom dekanicom doc.dr Irenom Petrušić i prodekanom za nastavu doc.dr Nikšom Grgurevićem”, kazao je Stevović.


Odlične ideje na III Marketing Challenge takmičenju

Studenti osnovnih studija Fakulteta za projektni i inovacioni menadžemnt PMC iz Beograda najuspješniji su bili na Marketing Challenge takmičenju u brendingu za studente i srednjoškolce, koje je održano 11. marta 2020. godine na Fakultetu za menadžment u Meljinama, a tema je bila „Ljekovito blato u funkciji zdravstvenog turizma“. Drugo mjesto zauzeli su studenti I godine osnovnih studija Fakulteta za menadžment Herceg Novi, dok je treće mjesto pripalo timu maturanata iz SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Herceg Novi.

Video prezentacija o održanom Marketing Challenge takmičenju


Prijave u toku – Marketing Challenge 2020

Fakultet za menadžment organizuje III Marketing Challenge takmičenje za studente i srednjoškolce, koji svoje ideje o brendiranju proizvoda ili usluga iz oblasti zdravstvenog i wellness turizma, žele da spovedu u dijelo.

S obzirom na to da u našem gradu postoji izniman potencijal u sferi zdravstvenog turizma, tema predstojećeg takmičenja je „LJEKOVITO BLATO U FUNKCIJI ZDRAVSTVENOG TURIZMA“, sa ciljem upoznavanja učesnika sa mogućnostima razvoja turizma na lokalnom nivou i brendiranju proizvoda iz date oblasti po kojoj je Herceg Novi prepoznatljiv.

Takmičari će imati mogućnost da rade sa mentorima i da prisustvuju na tri predavanja izuzetnog kvaliteta, tokom trajanja Marketing Challenge-a. Nakon tri održana predavanja takmičari će moći da se podijele u nekoliko grupa, gdje će svakoj takmičarskoj grupi biti omogućeno da odabere jednog od ponuđenih mentora na kraju predavanja koji će im pomoći u izradi svog rada na takmičenju.

Za tri najbolja tima obezbjedili smo i nagrade:

I mjesto – mjesečna zakupnina prostora u co-working hub-u u Herceg Novom (Kolektiv Novi),
II mjesto – Studijska posjeta IPC Tehnopolis u Nikšiću,
III mjesto – godišnja članarina u Gradskoj biblioteci Herceg Novi i dvije knjige na poklon.

Tamičenje će se održati 11. marta s početkom u 12:00h na Fakultetu.


Marketing Challenge 2019

Dana 08.06.2019. godine, na Fakultetu za menadžment održan je drugi “Marketing Challenge” – takmičenje za studente.

„Marketing Challenge“ nudi učesnicima jedinstveno iskustvo da kreiraju marketinšku kampanju za proizvod ili uslugu po sopstvenom izboru, to jest za brend koji je nov na crnogorskom tržištu.

O najboljima je odlučivala komisija u sastavu: dr Luka Uskoković – predsjednik, dekan fakulteta dr Irena Petrušić i mr Duško Milanović.

Prezentacije su bile kvalitetne, a mana je to što niste dotakli pravu suštinu marketinga, odnosno marketing mix, već ste imali opšti pristup. Nijanse su nešto što je odlučivalo između prvog i drugog mjesta, istakao je dr Uskoković.

Studenti druge godine Fakulteta za menadžment Ana Dajević, Nikola Sredanović i Srđan Škero i Ivana Mikić, student specijalističkih studija na ovom fakultetu, pobjednici su II Marketing challenge, oni su kao brend Herceg Novog predstavili Institut “Dr Simo Milošević”, a kao najbolji na takmičenju, osvojili su nagradu – 10% nižu školarinu.

Čestitamo svim učesnicima i želimo im puno uspjeha u daljem studiranju!


Prijave u toku za Marketing Challenge 2019

Počinje još jedan, tradicionalni marketing izazov 2019, Fakulteta za menadžment! Ove godine u fokusu nam je brendiranje destinacije, i to baš destinacije Herceg Novi.

Očekujemo da osmislite brend koncept, prezentaciju svih pozitivnih atributa brend destinacije Herceg Novi. Koje su to jedinstvene asocijativnosti i atraktivnosti, odnosno konkretne koristi koje turisti ostvare nakon boravka u Herceg Novom, a vežu ih upravo za ovaj brend?

Da li vam se dopada imidž brenda Herceg Novog, da li je dovoljno prepoznat i izgrađen? Koja bi trebala biti uloga lokalne turističke organizacije?

Izaberite temu sa aspekta nekog od vidova turizma. Kako razumijete brend Herceg Novi fokusirajući zdravstveni turizam (Institut Dr Simo Milošević), da li ga dodatno brendirati događajima (Praznik Mimoze), da li orijentacija treba da bude elitni, jahting turizam (Porto Novi, Kumbor), kulturno-istorijski turizam ili ste ipak bliži konceptu ruralnog-agro turizma.

Prijave timova su u toku, konkurs traje do 10. aprila 2019. godine.


Marketing Challenge 2018

Dana 24.05.2018. godine, na Fakultetu za menadžment održano je “Marketing Challenge” takmičenje za studente i srednjoškolce.

„Marketing Challenge“ nudi učesnicima jedinstveno iskustvo da kreiraju marketinšku kampanju za proizvod ili uslugu po sopstvenom izboru, to jest za brend koji je nov na crnogorskom tržištu.

Prezentacije učesnika ocijenjivala je stručna komisija u sastavu: predsjednik komisije prof. dr Dragan Klarić, nastavnik na predmetima „Marketing“ i „Organizacija preduzeća“; doc. dr Irena Bilafer, prodekan za nastavu; Suzana Memarović, Sekretar za turizam, privredu i ekonomsko preduzetništvo Opštine Herceg Novi; Tanja Perović, direktorica firme „Škrinjica“ iz Herceg Novog koja se bavi između ostalog consulting-om za hotelska domaćinstva i Aleksandra Simić, predstavnik studenata – student I godine osnovnih studija Fakulteta za menadžment.

Na takmičenju su pobijedile studentkinje II godine osnovnih studija Aleksandra Vučetić i Milica Jelisijević sa prezentacijom na temu “Mimosa in the air”, i stoga ostvarile priliku da posjete dvije renomirane firme u Crnoj Gori i pravo na 10% popusta na školarinu za narednu studijsku godinu.

Čestitamo svim učesnicima i želimo im puno uspjeha u daljem studiranju!

Go to Top