Studenti Konfucijeve učionice Fakulteta za menadžment Herceg Novi osvojili glavnu nagradu u univerzitetskoj kategoriji na preliminarnom takmičenju Crne Gore iz kineskog jezika „Kineski most 2023″.
Dana 24. maja 2023. u popodnevnim časovima četiri studenta Konfucijeve učionice Fakulteta za menadžment Herceg Novi prisustvovali su takmičenju iz znanja kineskog jezika 2023. godine „Kineski most (Chinese Bridge)“, preliminarnom takmičenju Crne Gore, u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta Crne Gore. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri nivoa: osnovni, srednji i fakultetski, sa ukupno 16 učesnika iz različitih regiona Crne Gore.
Kroz govore na kineskom jeziku, kvizove znanja i prikaze talenata, takmičari su pokazali svoje znanje i razumjevanje kineskog jezika i kulture. Takmičari Konfucijeve učionice Fakulteta za menadžment Herceg Novi zadivili su sudije i publiku svojim izvedbama kineskog rezanja papira, kaligrafije, umjetnosti čaja i pjevanja kineskih pjesama.
Nakon velike konkurencije, tri studentkinje Konfucijeve učionice Fakulteta za menadžment Herceg Novi Ana Rajak, Tamara Narandžić i Ana Marković, osvojile su prvu, drugu i treću nagradu u kategoriji univerziteta. Teodora Žukić dobila je nagradu za izvrsnost u kategoriji osnovnih.
Nakon takmičenja, ambasador Fan Kun iz Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, Fu Hongiuan, sekretar Partijskog komiteta Univerziteta nauke i tehnologije Čangša, gđa Milena Lipovina-Božović direktorica Konfucijevog instituta na Univerzitet Crne Gore i gđa Gao Ćinglong, kineski direktor Konfucijevog instituta Univerziteta Crne Gore, uručili su sertifikate i nagrade pobjednicima.
Takmičenje “Kineski most” ima veliki značaj, jer ne samo da omogućava učesnicima da vježbaju i pokažu svoje znanje kineskog jezika, već i produbljuje njihovo razumjevanje kineske kulture. Istovremeno, posmatranjem takmičenja, to izaziva više entuzijazma i motivacije među učenicima da uče kineski. Smatramo da će u bliskoj budućnosti sve veći broj učenika učestvovati na ovakvim takmičenjima i pokazati svoj talenat i strast kroz platforme poput „Kineskog mosta“.