Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, u saradnji sa Centrom za saradnju i obrazovanje kineskog i stranih jezika i Čangša univerzitetom za nauku i tehnologiju, organizovao je edukativnu i kulturološku posjetu delegacije iz Crne Gore Kini pod nazivom „Kineski most“, u periodu od 3. do 12. jula 2023. godine.

Pored direktorica Instituta Konfucije na UCG, prof. Gao Qinglong i prof. Milene Lipovina Božović, te sekretarke Instituta Tamare Bulatović, koje su predvodile crnogorsku delegaciju, u edukativnoj posjeti učestvovalo je deset predstavnika visokoobrazovnih institucija, ali i osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori sa kojima Institut Konfucije ima saradnju. Prof. dr Irena Petrušić je bila član delegacije ispred Fakulteta za menadžment Herceg Novi.

Tokom boravka, članovi delegacije posjetili su dva prestižna univerziteta u Kini: Capital Univerzitet za ekonomiju i biznis u Pekingu i Čangša univerzitet za nauku i tehnologiju gdje su sa čelnicima razgovarali o budućoj akademskoj saradnji: razmjeni studenata i akademskog osoblja, te zajedničkim projektima od interesa za obije strane.

Delegacija je bila u prilici i da posjeti osnovnu školu Xinlu u Čangša i uvjeri se u kvalitet i sadržaj kineskog obrazovnog sistema i stekne uvid u drugačije metode podučavanja.

Kroz razne kulturne i edukativne sadržaje, imali su priliku da se upoznaju sa kulturom i istorijom Kine, kao i sa njenom modernom stranom, čime im je omogućeno dublje razumijevanje ove dinamičke i brzo rastuće zemlje. Tokom posjete Pekingu, delegacija je posjetila poznata istorijska mjesta: Veliki kineski zid, Nebeski hram, Ljetnju palatu i jedinstvenu pekinšku četvrt „Hutong“. Zatim su u provinciji Hunan posjetili i Zhangjiajie, poznati nacionalni park u ovoj provinciji pod zaštitom Uneska – navode iz Instituta.

Delegacija je posjetila i Shenzhen, jedan od najbrže rastućih gradova na svijetu koji igra ključnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine. Posjeta Shenzhenu pružila je dublje razumijevanje ekonomskih, tehnoloških i kulturnih trendova koji oblikuju modernu Kinu.

Posjeta je bila obogaćena razmjenom iskustava i ideja, sa ciljem produbljivanja saradnje između Crne Gore i Kine. Potvrđena je važnost međukulturne razmjene i saradnje u oblasti obrazovanja. Institut Konfucije nastavlja da radi na jačanju veza i produbljivanju razumijevanja između Crne Gore i Kine kroz buduće inicijative i zajedničke edukativne projekte.

Projekti poput ovog – „Kineski most“ doprinose jačanju prijateljstvo i saradnje između ove dvije zemlje.

Institut Konfucije od septembra 2017. godine organizuje kurseve kineskog jezika u Herceg Novom na Fakultetu za menadžment. Više informacija možete pogledati ovdje