Evropska komisija je objavila nove pozive u okviru Marija Sklodovska-Kiri Akcija (Marie SkłodowskaCurie Actions – MSCA), vodeće šeme za finansiranje doktorskog i postdoktorskog obrazovanja i obuke u okviru programa Horizont Evropa. Pozivi su otvoreni nakon što je 22. juna 2021. godine usvojen radni programa Horizont Evropa za 2021-2022 godinu.

Sa ukupnim budžetom od 6,6 milijardi EUR za period od 2021. do 2027. godine, MSCA će podržati istraživače iz cijelog svijeta, u svim fazama karijere i u svim naučnim disciplinama. Korist ostvaruju i institucije jer se podrška obezbjeđuje za izvrsne doktorske, postdoktorske programe, kolaborativna istraživanja i inovativne projekte koje realizuju, čime se povećava njihova globalna atraktivnost i vidljivost, ali i jača saradnja van akademske zajednice zbog uključivanja kako velikih kompanija tako i malih i srednjih preduzeća.

Tokom 2021. godine, u okviru MSCA biće obezbijeđeno oko 822 miliona EUR, kroz sljedećih pet glavnih akcija:

  • MSCA doktorske mreže – akcija podrazumijeva realizaciju doktorskih programa u akademskom i drugim sektorima, uključujući industriju i preduzeća. Poziv za 2021. godinu, sa budžetom od 402,95 miliona EUR, otvoren je 22. juna, a zatvara se 16. novembra 2021. godine.
  • MSCA postdoktorske stipendije – kroz ovu akciju doprinosi se jačanju kreativnog i inovativnog potencijala istraživača koji su završili doktorske studije, a koji žele da steknu nove vještine kroz naprednu obuku, internacionalnu, interdisciplinarnu i intersektorsku mobilnost. Finansiranje će biti dostupno istraživačima koji su spremni da nastave sa istraživačkim i inovacionim projektima u Evropi i širom svijeta, kako u akademskom tako i u neakademskom sektoru. Poziv za 2021. godinu, sa budžetom od 242 miliona EUR, otvoren je 22. juna i zatvara 12. oktobra 2021. godine.
  • MSCA razmjene osoblja podrazumijevaju razvoj internacionalne, interdisciplinarne i intersektorske održive saradnje u oblasti istraživanja i inovacija kroz razmjenu osoblja. Šema doprinosi pretvaranju ideja u inovativne proizvode, usluge ili procese. Poziv za 2021. godinu, sa budžetom od 72,5 miliona EUR, biće otvoren 7. oktobra 2021. godine, a zatvara se 9. marta 2022. godine.
  • MSCA COFUND – sufinansiranje novih ili postojećih doktorskih programa i postdoktorskih šema stipendiranja u državama članicama EU ili zemljama pridruženim programu Horizont Evropa u cilju širenja najboljih MSCA praksi. Ovo uključuje internacionalnu, interdisciplinarnu i intersektorsku obuku istraživača, kao i mobilnost istraživača u svim fazama njihove karijere. Poziv za 2021. godinu, sa budžetom od 89 miliona EUR, biće otvoren 12. oktobra 2021. godine, a zatvara se 10. februara 2022. godine.
  • MSCA i građani – ova akcija nastoji da približi oblast istraživanja široj javnosti uglavnom kroz Evropsku noć istraživača. Na taj način povećava se svijest o uticaju rada istraživača na život građana, društvo i ekonomiju i jača javno prepoznavanje nauke i istraživanja. Takođe ima za cilj da podigne interesovanje mladih za karijeru u oblasti istraživanja i nauke. Poziv za 2022. godinu, sa budžetom od 15,5 miliona EUR, pokriva izdanja Evropske noći istraživača za 2022. i 2023. godinu i otvoren je 22. juna sa rokom do 7. oktobra 2021. godine.

U okviru programa Horizont Evropa 2021-2027, MSCA će staviti veći akcenat na intersektorsku saradnju, naročito između akademske zajednice i biznisa, kao i na efikasan nadzor i karijerno vođenje kroz nove MSCA smjernice o nadzoru. Takođe će promovisati održivost istraživačkih aktivnosti i upravljanje u skladu sa Evropskim zelenim sporazumom kroz MSCA Zelenu povelju.

Između 2014. i 2020. godine, kroz MSCA je podržano preko 65.000 istraživača iz Evrope i šire, uključujući 25.000 doktoranada. Takođe je finansirano više od 1.000 međunarodnih doktorskih programa i podstaknute su veze između akademske zajednice i industrije, uključujući 4.700 kompanija i skoro 2.200 malih i srednih preduzeća. Tokom istog perioda, preko 8.450 organizacija iz više od 130 zemalja učestvovalo je u MSCA.

Za više informacija pogledati:

Takođe, u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. godine Evropska komisija organizuje info dane koji su posvećeni programu Horizont Evropa, a Info dan posebno posvećen programu MSCA održaće se 1. jula 2021. godine.

Na događaju će biti predstavljene ključne informacije koje se odnose na MSCA program u cilju podsticanja organizacija i istraživača da se prijave na pozive, a učesnici će imati prilike da se informišu o novinama. Info dan je otvoren za istraživače, ustanove visokog obrazovanja, istraživačke institucije, agencije za finansiranje istraživanja i ostale organizacije koje već učestvuju u MSCA ili su zainteresovane da se prvi put prijave na buduće pozive.